Judit Cartex no necessita grans presentacions. Tots els que bevem d’aquests beuratges, com a mínim hem sentit parlar d’ella ja sigui com la mestra cervesera que va ser del mític Garage Beer Co, o pel seu paper de lideratge des de fa anys com a vicepresidenta de la GECAN (el Gremi d’Elaboradors de Cervesa Artesana i Natural). En plena pandèmia va ser presentada com el fitxatge estrella de la temporada per Cervesa del Montseny, on exerceix amb comoditat de Directora Comercial. 

Per a Beer Events és una més de la família. Enguany, no sols ha estat la copresentadora dels últims Barcelona Beer Challenge, celebrats el mes de maig passat, sinó que també exercirà de moderadora en les Taules Rodones de les InnTalks en aquesta primera InnBrew. 

Optimista empedreïda, riallera, entusiasta i amb una energia inesgotable, Judit Cartex assegura sentir-se en un moment dolç de la seva carrera professional. Un moment que li dóna molta més força i impuls per a continuar tirant del carro fins i tot d’aquells del sector que continuen veient dificultats en el camí. De fet, fa uns dies va sorprendre a tots per la seva contundència en signar un article en “Factoria de Cervesa”, que titulava així: “La InnBrew ve a ser com Hisenda; InnBrew som tots, però és que InnBrew som nosaltres”. 

  • Judit, no has tingut pèls a la llengua… 
  • Ja sabeu que no acostumo a tallar-me. I havia de dir-ho. Perquè portem molt temps esperant un esdeveniment com aquest. Portem un any i mig sense reunions, sense fires, amb esdeveniments virtuals… I ens arriba una convenció professional per a nosaltres, ens la fan a mida… El mínim que podem fer tots els que estem en aquest sector és respondre en massa i acudir amb entusiasme. Perquè a tots vull recordar, que aquell fatídic 11 de març del 2020, quan se’ns va anunciar la cancel·lació del Barcelona Beer Festival, tots vam animar a Beer Events a que seguissiu, us van assegurar que us donaríem suport. Ara hem de correspondre’ls, perquè ells, vosaltres, heu respost muntant una convenció que ha de ser la prova real, el barem de la maduresa del sector. Crec que no hauríem de permetre’ns que no funcioni la InnBrew. Parlo com si fos un projecte meu, però és que me’l sento meu, perquè tots som, formem part, del sector. 

La pandèmia ha fet que la gent ja no faci plans amb antelació, que no es comprometi amb res en el futur, i vull pensar que és per aquest motiu pel qual veig com a poc entusiasme els dies previs. Però m’encantaria percebre les mateixes vibracions que noto cada pre-BBF. És més, tots hauríem d’estar com si fos una Nit de Reis, amb la mateixa emoció. 

  • Potser és perquè, al contrari del que es viu en el BBF, la InnBrew no hi haurà possibilitat de degustació… 
  • Mira, jo quan explicava a algú què era el*BBF, sempre deia que era el millor lloc del món per a provar birras, però jo, en realitat, mai acabava provant res, perquè al final, el BBF per a mi era un moment de retrobament amb el sector, i d’aprenentatge. Precisament, són dos dels tres eixos de la InnBrew. Aquesta convenció ens donarà aprenentatge, formació, retrobaments, reflexió i no oblidem el més important, ens ajudarà a fer negoci. Perquè a més de la zona d’exposició del InnShow, a més de les InnTalks, on a més estaré com a moderadora dels debats, en el InnMeet ens deixen via lliure per a entaular relacions professionals, per a conèixer i contactar amb aquells professionals i empreses que difícilment podem trobar en un sol dia en un mateix lloc. Per això, sempre remarco que la InnBrew és formació, però també és negoci. 
  • Parlant de negoci, serà la teva primera fira professional com a Directora Comercial de Cervesa del Montseny. 
  • Sí. La veritat és que estic en un moment professional molt maco. I que la gent no estigui en aquesta sintonia em sorprèn, més que res, perquè veig que el sector també està en un moment dolç. Venim de 15 anys boníssims, estàvem en un moment idíl·lic i un “bitxo” no ens pot parar. Sempre que fem les coses amb responsabilitat i les mesures que tots coneixem. 

De fet, per això, crec que la InnBrew arriba en un moment ideal, perquè nosaltres, el sector, estem en un moment també molt bo, però hem de saber aprofitar-ho, perquè amb una InnBrew aconseguirem fer el salt que ens falta per a continuar creixent. Hem construït molt, però ara és l’hora de posar-ho en comú per a créixer junts. I tenim el marc perfecte: la InnBrew. 

I sobre el meu nou treball, bé, té més de passió que d’aventura. Quan m’ho van proposar en un primer moment vaig pensar que era una bogeria, però a poc a poc, i després d’una reflexió, em vaig adonar de la sort que tenia que una marca com Cervesa del Montseny confiés en mi. Deixar la producció per les vendes, de fet, ha estat un pas natural. Tots sabien que tard o d’hora ho faria, però jo vaig haver d’autoconvèncer-me. Era el que tocava, era el moment ideal, perquè és el lloc on em puc expressar com a cervesera. A més, aprenc moltíssim cada dia, i per a mi és molt divertit. És un triomf, com a sòl dir. 

I com a mestra cervesera, com a Directora Comercial de Cervesa del Montseny, i com a “membre de la família” de la InnBrew, què recomanaries com a “imprescindible” al visitant del certamen? 

Sobretot, la possibilitat de networking. Jo sóc molt fan de fer un volt pels expositors, de veure màquines, de saludar als productors… També intento no perdre’m la formació, però en aquesta ocasió recomano moltíssim el InnMeet perquè ens permetrà fer negoci, com deia abans. Això sí, també és imprescindible tota la part de formació. S’avança moltíssim professionalment quan aprens de la mà dels creadors, dels productors, de la gent que va per davant de tu. I la programació d’aquesta Convenció dóna per a molt. Realment, la meva recomanació és no perdre’s res, fer un intensiu de tres dies. De fet, és una pena que hi hagi fins i tot coses que es puguin solapar, perquè seria ideal no perdre’s res de la InnBrew. 

  • Abans d’acabar… Una predicció de futur. Com veus el sector en uns anys?
  • No sóc de prediccions, però sí que sóc optimista. Amb la Covid es va parar tota la producció, però no hem parat de generar idees, de replantejar empreses… Han caigut alguns pel camí, però no els que vaig pensar que caurien i això em dóna peu a l’esperança. Això em diu que realment el sector està en un moment de maduresa i per això hem d’aprofitar-ho per a fer el salt i que en el futur puguem estar a l’altura d’altres països. M’agradaria que en el futur seguíssim per aquest camí. Atreure més al pagès i a l’inversor. Estem en condicions de poder fer realment cervesa artesana 100% local, però per a això, hem de continuar apostant pel camp, animant que conreïn més cereals malteables, perquè estem demostrant que hi ha mercat. Per això, només espero que tots recuperem la confiança en nosaltres mateixos i que ens reivindiquem. Hem après d’això que ens ha passat, hem caigut i ens hem tornat a aixecar. I crec que no sóc l’única que té ganes de sortir d’aquesta. Espero que aviat puguem tornar a ser els d’abans, els de celebrar en el bar, i d’aquesta manera recuperar el perdut i créixer encara més.