Ponents:
· Damià Serrano (Director de màrqueting d’Experiències i Recerca a l’Agència Catalana de Turisme)
· Judit Piñol (cofundadora de DosKiwis Brewing a Rupià -Girona-)
· Mikel Rius (Director del BBF, divulgador de cervesa artesanal i promotor del Pla de Turisme Cerveser a Catalunya)

Moderadora: Judit Càrtex

Els objectius d’aquesta primera taula rodona eren avaluar la capacitat de la cervesa com a vector d’atracció turística a Catalunya a partir d’experiències solvents. Analitzar les claus d’èxit i detectar mancances i oportunitats.

Després d’una breu presentació dels ponents, Mikel Rius va llançar una sèrie de dades clau que van deixar palès que iniciatives aïllades i no coordinades que s’han realitzat aquests últims 5 anys en el sector de la cervesa artesana representen ja una font tant de valor turístic i cultural en si, com un model de negoci potent a atendre i defensar.

Damià Serrano al seu torn va exposar bones claus per començar a potenciar i coordinar de forma eficient totes aquestes activitats. Va modelar (amb experiències d’enologia i altres indústries agroalimentàries) una guia d’activitats a explorar i maneres de presentar-les. Va animar a cercar recorreguts per a l’obtenció d’ajudes i va posar en valor la gran riquesa territorial i de valors de proximitat del nostre sector. Un molt bon inici per atraure aquest turisme.

Al seu torn, Judit Piñol, amb idees fresques i amb un discurs ferm, va defensar el turisme local com a focus d’atracció cap al turisme de més qualitat i autenticitat. Va plantejar el debat de la diferència entre visitant i turista, posant en valor les comunitats locals que es creen al voltant de projectes amb ànima i que tenen històries per explicar i compartir.

Al llarg de la taula es van plantejar temes com l’ordenació d’horaris compatibles entre l’activitat principal i la turística, el concepte concret de valor de cada un dels obradors i esdeveniments, bones formacions i tenir en compte la diversitat idiomàtica a l’hora de atendre i rebre a aquest turisme, ser creatius a l’hora de emmarcar-se en rutes amb afinitat i fins i tot valorar l’adaptació (possible i molt factible) al turisme familiar. També es va parlar de la necessitat de plantejar a les administracions aquests nous formats i tractar de regular-los i donar-los suport de manera particular.

Conclusions i proposta de primeres pases d’actuació:

· La cervesa artesana és un gran dinamitzador turístic amb capacitat d’atracció a visitants a fàbriques i esdeveniments de el sector.

· El visitant ha de ser l’epicentre d’experiències de qualitat, generadores de cultura cervesera i gastronòmica.

· El sector ha d’organitzar, establir un registre d’activitats, realitzar una guia de bones pràctiques i generar espais i eines d’intercanvi de coneixements i experències.