“Els punts de trobada, com ara l’InnBrew, sempre serveixen per a unir al sector”

“És el moment de reinventar-nos i d’escoltar, més que mai, al consumidor”

 Si alguna cosa caracteritza al sector cerveser artesà és el saber aprofitar sinèrgies i el gust per les col·laboracions, una cosa tan comuna que es dóna ja com innata. En aquesta primera InnBrew, la Convenció pretén donar un impuls professional a aquest instint, precisament, donant veu a grans i petits, a fabricants, elaboradors i emprenedors perquè comparteixin els seus coneixements, les seves experiències i donin a conèixer els seus projectes. 

Un dels què es podran conèixer més de prop és el Brew&Hub, una iniciativa de Cervecera Independiente (Nómada Brewing i Founders Brewing), dins de la Unitat de Nous Negocis de Mahou San Miguel, amb la qual el grup cerveser expressa el seu suport al sector. I com ho fa? Posant a la seva disposició un espai pioner a Espanya, i situat a Còrdova, obert a totes aquelles companyies nòmades que no compten amb una planta pròpia o que busquen créixer i a les seves instal·lacions és difícil o impossible. Així mateix, està obert a la col·laboració entre cervesers que desitgin crear junts noves receptes. Receptes com la que es va crear durant el confinament, la hoppy Lager BARisBACK, elaborada amb la col·laboració de 13 cerveseres artesanes espanyoles amb la finalitat de lliurar-la, de manera gratuïta, a punts de venda craft de tot l’Estat en el moment de la seva reobertura.

El Brew&Hub va més enllà en la seva voluntat d’impulsar el sector, secundant directament la celebració de la primera edició del InnBrew. Parlem d’això amb Javier Aldea, manager de desenvolupament de negoci del Brew&Hub de Mahou San Miguel. 

 1. Al març de 2019, inaugureu a Còrdova el primer Brew&Hub d’Espanya. Un any després, esclata la pandèmia que continua saccejant el sector. Quin és el balanç que fas d’aquests dos anys de marxa d’aquest projecte, pioner de co-working cerveser i que lideres? 

Malgrat la situació que hem viscut i que encara estem vivint, el balanç que podem fer d’aquests dos anys de marxa del nostre Brew&Hub és molt positiu. De fet, puc avançar que estem per sobre de les nostres expectatives i, aparentment, tancarem l’exercici un 300% per sobre del volum projectat. 

A més, els clients del Brew&Hub, en confiar en nosaltres i deixar de preocupar-se d’uns certs aspectes com el CAPEX, poden dedicar tots els seus esforços a fer créixer i comercialitzar la seva marca. En aquests moments, estem orgullosos de poder dir que els hem ajudat a mantenir-se a flotació o fins i tot a continuar creixent.

 1. El Brew&Hub posa a la disposició dels cervesers un lloc on elaborar amb l’última tecnologia, tots els controls i les garanties de qualitat d’una gran companyia. Com s’encaixa això en un sector com l’artesà? 

La repetibilitat és una qüestió de mitjans i de coneixement. La indústria es basa en la tecnologia i en allò empíric, igual que l’artesania, encara que en línies generals l’artesà disposa de menys mitjans. 

Molts de nosaltres venim precisament d’empreses més petites i incipients i hem arribat a la indústria en l’afany de tenir majors eines de control que ens ajudin a créixer i a fer realitat les nostres idees i projectes.

 1. Mantenen les empreses la seva independència?

Per descomptat. Les empreses que treballen amb nosaltres mantenen tota la seva independència i la seva manera de fer les coses. Però també hi ha algunes companyies que desitgen una relació més pròxima i secundar-se en els avantatges que té col·laborar amb una cervesera líder com és Mahou San Miguel, i nosaltres estem encantats.

 1. Quins són els requisits necessaris per a poder fabricar en Brew&Hub?

Ara mateix, per a fabricar en el nostre Brew&Hub, les companyies o bé poden tenir una marca i una recepta ja establertes; o una idea per a elaborar qualsevol tipus de beguda (fermentada, refresc, mixer, etc.) i nosaltres l’ajudem a desenvolupar-la, posant a la seva disposició tots els nostres mitjans i coneixement.

 1. Quantes petites cerveseres han aconseguit veure el seu somni fet realitat gràcies a BrewHub?

Actualment, han col·laborat amb nosaltres entorn de 50 companyies, cerveseres o productors d’una altra mena de begudes, que van des d’acabades de crear a altres més consolidades. Fins i tot algunes són líders en els seus respectius països amb volums de fabricació bastant grans i confien en nosaltres per a produir a Espanya. 

 1. Si poguessis esmentar algun d’aquests projectes, quin seria i per què especialment ho recordes o ho destaques? 

Són molts els projectes desenvolupats i en cadascun d’ells, ens impliquem i ho vivim com a propi. Però per qüestió de confidencialitat no puc compartir els noms dels nostres clients ni els projectes que desenvolupem amb ells.

 1. Com pot continuar ajudant el Brew&Hub a les petites elaboradores del país? 

Com he comentat, posem a la disposició de les empreses que s’interessen per nosaltres tant mitjans tecnològics que es troben a l’avantguarda del sector, com el nostre coneixement després de més de 130 anys elaborant cervesa.

Però també anem més enllà de l’elaboració, sent el Brew&Hub una plataforma molt més àmplia de la cultura tècnica cervesera.

Per exemple, tenim en marxa altres projectes com una webapp basada en una eina amb la qual poder donar forma a receptes cerveseres a través de paràmetres reals. O també ens posem a la disposició d’altres empreses que vulguin fabricar en el Brew&Hub per a estalviar-se els costos, econòmics o ambientals, que suposarien enviar el seu producte a uns certs llocs del nostre país.

 1. Al juliol se celebrarà a Barcelona el primer InnBrew, un saló 100% per al professional de la cervesa artesana. Què opines del projecte? Per què el Brew&Hub creu i aposta per aquesta Convenció? 

Com a agent sectorial que proveeix d’un servei, necessitem estar on succeeixen les coses i l’InnBrew, com a continuació del BBFPRO, és un dels grans aparadors cervesers i un lloc de reunió per a estar en contacte amb altres companyies i posar el nostre coneixement a la disposició del sector.

 1. Què penseu que pot aportar al sector cerveser la celebració d’esdeveniments com l’InnBrew?

Els punts de trobada, com ho serà InnBrew, sempre serveixen per a unir al sector. A més, la formació ajuda les cerveseres a inspirar-se i conèixer les últimes novetats.

 1. La formació serà un dels eixos vertebradors del InnBrew. Què serà el que Brew&Hub portarà a la convenció per a presentar als visitants? Alguna novetat? 

Nosaltres tenim una clara vocació al servei. Durant aquest any, ens hem especialitzat en productes molt demandats i més complexos d’elaborar en les plantes petites com les lagers, hard seltzers, kombucha o sense alcohol. A més, presentarem una plataforma de crowdlending que ofereix una via alternativa de finançament a empreses cerveseres.

 1. Què espereu de la vostra participació en l’InnBrew? 

Esperem generar nous contactes de qualitat i enfortir els que ja tenim, compartir impressions amb la resta d’agents sectorials i reforçar el nostre negoci.

 1. Al cap d’un any demolidor especialment per als petits productors, com veus el sector en l’actualitat i com creus que serà en l’època de la post pandèmia?

El nostre negoci depèn de l’hostaleria, sector que ha estat un dels grans afectats per la situació derivada de la pandèmia. Des del meu punt de vista, ara és el moment de reinventar-nos i d’escoltar, més que mai, al consumidor i veure quines són les seves necessitats i què ens demanden, si continua creixent el segment d’especials, etc.

Encara queda camí per davant, però ens emportem molts aprenentatges de la situació que hem viscut. El que si que sembla clar és que hi haurà molts. Hi haurà projectes que naixeran a la vora del foc de la recuperació i altres que no podran suportar les pressions econòmiques d’aquesta crisi.