“Si alguna cosa no poden fer els americans és una cervesa amb llúpol ibèric, com el nostre”

 

“Per a nosaltres estar o no estar en la InnBrew és ser o no ser-hi en el món cerveser”

 

Biolupulus és un grup de productors que s’han unit amb el clar objectiu d’oferir als cervesers un llúpol de màxima qualitat i ecològic. Cada productor està especialitzat en una única varietat que trien en funció de les condicions de la finca. La suma de tots els productors fa que puguin oferir una riquesa altíssima de varietats, però d’entre totes elles, la que els ha llançat a la fama és Lolita, la primera varietat desenvolupada a partir de llúpols silvestres autòctons del mercat i, a més, amb certificat ecològic. La seva presentació al Barcelona Beer Festival del 2019 va representar la conquesta del paladar de nombrosos cervesers artesans, atrets per les seves potent i genuïna aromes. Lolita té un caràcter especialment balsàmic, notes a menta, eucaliptus, cítrics i herbes aromàtiques.

En l’actualitat, el projecte liderat per Albert Vilardell, conrea prop de 25 hectàrees, un cultiu amb el qual a més, volen contribuir a frenar el canvi climàtic amb la reducció anual de més de 2.277 tones de Carboni atmosfèric. També busquen preservar espècies vulnerables i en perill d’extinció que troben en els seus camps el refugi o hàbitat per a créixer, reproduir-se i viure. És, realment, una manera d’entendre la manera de treballar i la vida. 

En aquesta InnBrew, Albert Vilardell no sols explicarà als visitants la seva experiència, sinó que també mostrarà les seves futures novetats. Com a aperitiu, hem parlat uns dies abans de la celebració de la convenció amb el creador de Lolita. 

 

 • Personalitat, equilibri i puresa. Els tres valors de Biolupulus. Les tres característiques del vostre llúpol. Com s’aconsegueix mantenir aquests trets en una empresa com la teva? 
 • Perquè, realment, ho fem estant connectats amb la terra i estant molt oberts a compartir amb els altres, a aprendre d’un mateix… Però sobretot, compartint i sent perseverants. No abandonant els objectius que ens hem marcat des del principi. Perquè només així, tard o d’hora el mercat local ens el valorarà i ens anirà obrint les portes. 
 • Què us fa diferents a la resta de productors de llúpol? 
 • La gran diferència és la manera que tenim de conrear el llúpol amb el màxim respecte cap a la terra i amb una sèrie d’intervencions agronòmiques que fan possible que els camps siguin vida. Creiem que és vital per a la formació del llúpol aquest respecte dels seus propis cicles biològics, que fan que, fins i tot, s’evitin plagues majors i que hàgim d’acudir a productes químics. 
 • Això, pel que fa a la manera de treballar el llúpol, però també sou diferents com a empresa. 
 • Sí, efectivament. Com a empresa ens diferenciem molt perquè som un grup d’agricultors que compartim, que col·laborem i que creixem i aprenem junts, i anem de la mà. Així, a poc a poc, anem oferint aquest projecte que volem que sigui una cosa que aporti a l’economia social. És, a més, una oportunitat per a donar un fort argument a l’impuls i a la creació d’una cervesa local. 
 • Una altra característica que us fa únics és que en les finques dels vostres productors es produeix una única varietat de llúpol que s’adapta a les circumstàncies del terreny. Per què es va buscar que fos així i com s’aconsegueix mantenir la coordinació de tots els productors? 
 • El que busquem en tot moment és que segons les característiques de cada finca proposem el cultiu d’una varietat. És a dir, adaptem el cultiu al tipus de finca i de sòl. A partir d’aquí, fins i tot ens veiem a vegades obligats a esperar fins que el terreny està al punt més òptim per a ser conreat. Dipositem els nostres esforços a respectar aquests ecosistemes. Això fa que en sòls cada vegada més fèrtils, els llúpols apareixen amb una sèrie d’aromes que aporten valors afegits al nostre producte. Ens queda encara molt per recórrer, però la il·lusió la tenim. Ara, ens fa falta, per exemple, el suport de les cerveseres que valorin l’oportunitat que tenen de poder fer un producte amb una matèria primera que nosaltres produïm amb tant de respecte i amor. 
 • Encara moltes cerveseres opten per llúpols de fora del país, per què creus que és així? Què troben en els llúpols de fora? 
 • Busquen perfils de llúpol que nosaltres no podem oferir, però no vol dir que en el futur no puguem oferir-los. Hem entrat en una dinàmica que és difícil de trencar. També és cert, que nosaltres, fa relativament poc que hem començat, i tampoc podem arribar a tots. Però l’important és que tots sàpiguen que poden tenir accés a un llúpol local, ibèric. Això és una oportunitat única que poden aprofitar per a després explotar en un mercat exterior. Perquè si alguna cosa no poden fer els americans és una cervesa amb llúpol ibèric, per això haurien d’aprofitar-ho. 
 • És fàcil competir amb la resta de productors? 
 • No entrem en aquest món de la competència, no creiem. Cadascun té un nínxol de mercat. L’important és acudir a les persones que aposten per una agricultura responsable i verda. 
 • Aquest juliol hi seràs present en la InnBreww. Què penses que et pot aportar participar en aquesta Convenció? Quines esperes de la teva participació? Quina serà la novetat que portaràs al certamen? 
 • La nostra participació en la InnBrew està molt alineada amb la manera de treballar en el món cerveser. A més, és com una cosa imprescindible per a reafirmar la nostra existència en el mercat. És com el monòleg de W. Shakespeare: “Ser o no ser, estar o no estar”. Per a nosaltres estar o no estar en la InnBrew és ser o no ser-hi en el món cerveser. L’estar és l’existir. Serà per a nosaltres, a més, una oportunitat per a compartir experiències, per a informar de futures collites… A més, ens ajudarà a conèixer les necessitats del client o del sector per a intentar donar resposta en el futur.